Om Oddebollen

Denna fotbollscup på gräs för ungdomar, anordnas varje sommar, i Uddevalla av IK Oddevold. Arrangörsklubbens namn (Oddevold) kommer från det gamla namnet på staden Uddevalla och återkommer till viss del i cupens namn. Oddebollen är en av Sveriges största fotbollscuper för ungdomar (pojkar och flickor upp t o m 16 år) på gräs. Turneringen äger sedvanligt rum månadsskiftet juli/augusti varje år. 4 - 6 augusti, 2017 arrangeras Oddebollen för 32:e gången utan avbrott i nuvarande tappning. De allra flesta matcherna spelas vid Gustafsberg/Bodele.
bild: Utsikt över en liten del av planerna som ligger alldeles nära bassängerna vid havet.
Gustafsberg är numera en parkliknande stadsdel i Uddevalla, men också norra Europas äldsta kur- och badort. Utöver salta bad har den rofyllda lummiga platsen besökts sedan tidigt 1700-tal (troligtvis även innan) för bland annat hälsobringande brunnsdrickning. Idel ädel adel med Oscar den II i spetsen kurerade sin hälsa här och tillbringade många somrar på Gustafsberg som idag är sammanväxt med de centrala delarna av Uddevalla Stad.

Här finns, förutom stora härliga gräsytor och cirka tretton gräsplaner, fina möjligheter till bad, antingen i havet (exempelvis Skeppsviken, Bodele och Lindesnäs) eller vid någon av Landbadets utomhusbassänger. 2006 invigs även "Strandpromenaden" från centrum av Uddevalla. Vid Skeppsviken startar en 1 kilometer lång "brygga" modell större längs med berget vid Hästepallarna som slutar vid Bodelebukten alldeles invid spelplanerna på Gustafsberg/Bodele.

Möjligheten att kunna promenera utmed havet i flera kilometer i all ära. Det som för många säkert ändå är ett minst lika bra alternativ är de vita skärgårdsbåtarna. Dessa utgår från centrala Uddevalla och trafikerar skärgården enligt turlista (fungerar på samma sätt som att åka buss/tåg). De mest frekventa turerna håller sig till Uddevallas skärgård, men även längre populära turer finns för den som vill se mer av Bohusläns skärgård.

Mer info hittar du via menyvalet KARTOR.

Här följer lite kort historik

Oddebollen var från början en juniorturnering och fanns som sådan i sex år mellan 1979 - 84. År 1986 blev det en ungdomsturnering och vi firade alltså 20-årsjubileum 2005. Idén att starta en turnering kom från dåvarande juniortränaren i IK Oddevold, Peter Engelbrektsson. Med hjälp av Reid Friberg och Leif Lindvärn bjöd man in 10 - 12 bra juniorlag i syfte att ge klubbens egna ungdomar möjligheten att möta bra motstånd.

Turneringen var uppskattad och bjöd på fotboll av hög kvalitet. Med åren blev det dock allt svårare att få med lag, mycket beroende på att pojkarna i denna ålder ofta var upptagna av sommarjobb. Efter den sjätte upplagan 1984 beslutades det därför att vi skulle upphöra med arrangemanget.

År 1985 blev sommaren en tid av saknad, så Oddevolds ungdomssektion beslutade på hösten att starta en turnering för de yngsta pojk- och flicklagen (P12, P11, P10 och F12). Det första året hade vi 43 deltagande lag och samtliga kom från Sverige. Mellan 43 och 58 lag deltog under åren fram till 1991 när vi beslutade att utöka de fyra klasserna med P13.

Den nya klassen resulterade i att vi 1992 fick 74 deltagande lag. På hösten tog vi sedan beslutet att även bjuda in P14 samt F14. Detta gjorde att deltagarantalet nästan fördubblades 1993 (144 lag). Första gången vi kom upp i 200 eller fler lag var 1995 med just detta antal - toppnotering lyder 258 lag år 2001.

De flesta lagen kommer naturligtvis från Sverige, men redan andra året fick vi besök av föreningar från Norge, som varit oss trogna allt sedan dess. Vi har också gästats av föreningar från Finland, Tyskland, Tjeckoslovakien och El Salvador. Andra intressanta siffror från våra första 20 år: 3 064 lag, drygt 43 000 deltagare och mer än 900 domare har deltagit i över 7 000 matcher.Bild: Skriv ut! Skriv ut

© 2004-2017 IK Oddevold · Fossums Kvarnväg 4, 451 34 Uddevalla · 0522 - 64 56 50 · BG 704-9992